Georginio Wijnaldum natuurlijk! Wie zijn wij om de verzamelde Nederlandse professionele voetbalspelers tegen te spreken? Volledig terecht mocht de meest beloftevolle speler van voorheen PSV, en nu Newcastle United, de Gouden Bal voor het seizoen 2014-2015 in de lucht steken. Zijn naam alleen al doet het beste vermoeden. Georginio Wijnaldum, de perfecte kruisbestuiving tussen Brazilaans sambavoetbal en Nederlandse nuchterheid!

Wie is Georginio Wijnaldum?

Deze 25-jaar jonge aanvallende middenvelder is een jeugdproduct van Feyenoord en debuteerde in 2007 als jongste speler ooit bij het eerste elftal. Vervolgens verdedigde hij vier seizoenen de PSV-clubkleuren waarmee hij ook de landstitel binnenhaalde. Hij werd al heel vroeg geselecteerd voor Oranje en maakte deel uit van het elftal dat op het WK 2014 op de derde plaats strandde. Geen wonder dat een toptransfer naar een club als Newcastle United onvermijdelijk was. Zijn doelpuntenteller gaat vlotjes richting 100.

Wie wordt zijn opvolger?

De concurrentie is razend spannend. Wordt het met Luuk de Jong of Davy Klaasen opnieuw een Nederlander? Of gaat de Mexicaan Andrés Guardado met de eer lopen? Andere belangrijke kanshebbers zijn Anwar El Ghazi, Simon Tibbling, Hector Moreno, Rick Karsdorp, Hakim Ziyech, Sven van Beek en Riechedly Bazoer. Volgens onze bescheiden mening zal de strijd alvast gaan tussen Andrés Guardado en Luuk de Jong omwille van hun neus voor goals.

Illustere voorgangers

De Nederlandse Gouden Bal wordt uitgereikt sinds 1984 en viel al te beurt aan voetballegendes als Marco van Basten, Ruud Gullit, Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy en Mark Overmars. De geschiedenis leert ons dat vooral Nederlanders tot Voetballer van het Jaar werden verkozen door de jury. In het rijtje van voetbalgrootheden vinden we echter ook de Braziliaanse Romario, de Finse Jari Litmanen en de Belgische Luc Nilis terug.

Wie tot beste voetballer in Nederland wordt uitgekozen, kunnen we je nog niet zeggen. Wat we wel zeker weten, is dat hij alleszins in zeer goed gezelschap verkeert!