De UEFA Champions League wordt wereldwijd beschouwd als ‘s werelds beste clubcompetitie. De 32 meest succesvolle voetbalclubs van Europa, zoals bepaald door hun rankschikking in de eigen nationale competities van het voorbij seizoen, nemen het in dit kampioenenbal tegen elkaar op. Aan het einde van deze wervelende voetbalshow mag een van deze clubs zich tot kampioen van het Europese continent kronen.

Doorheen het hele voetbalseizoen, dat loopt van eind september tot eind mei, is het op dinsdag- en woensdagavond elke keer weer reikhalzend uitkijken naar opwindende wedstrijden van topniveau.

De Champions League Formule

Het toernooi bestaat uit een groepsfase en een knock-outfase, waarbij de 32 gekwalificeerde teams eerst worden opgedeeld in 8 groepen van telkens 4 teams. De meeste teams worden automatisch geselecteerd omdat ze kampioen speelden of hoog genoeg eindigden in hun nationale competitie. Velen hebben echter hun plaatsje moeten verdienen door de voorafgaande kwalificatiewedstrijden tegen andere Europese topclubs, met thuis- en uitwedstrijden, te overleven.

De groepsfase

Elk team in de groep speelt twee keer tegen de andere drie ploegen – eenmaal in eigen stadion en eenmaal op verplaatsing – waarbij drie punten worden toegekend voor een overwinning, een voor een gelijkspel en nul ingeval van verlies. De na zes wedstrijden stoten de twee best gerangschikte teams van elk groep door naar de eliminatie- of finaleronde.

De knock-outfase

In deze knock-outfase met 16 ploegen worden de teams tegen elkaar geloot om telkens een thuis- en uitwedstrijd te spelen. Het team dat over deze twee wedstrijden gezien aan het langste eind trekt, gaat door naar de volgende ronde. Doelpunten buitenshuis wegen bij een gelijkspel zwaarder door. Als ook op deze manier geen winnaar kan worden bepaald, worden er na de tweede wedstrijd 30 minuten verlengingen gespeeld, eventueel gevolgd door penalty’s.

De finale: de hoogmis van het Europese voetbal

De kwartfinales en halve finales verlopen volgens hetzelfde stramien. De kampioen wordt bepaald door de finale die wordt gespeeld in één enkele wedstrijd op neutrale grond en elk jaar op het einde van de maand mei plaatsvindt.