football_trainerDe beste voetbalcoaches hebben er zelf een jarenlange carrière als voetballer opzitten. Ze kennen het voetbal door en door. Een succesvolle voetbaltrainer is vaak iemand die als voetbalspeler een bepalende rol had op het veld, zoals een verdelende middenvelder of een kapitein. Bekende voorbeelden van dergelijke coaches zijn Ruud Gullit en Johan Cruijff. Je hoeft echter niet noodzakelijk zelf gevoetbald hebben. Kijk maar naar Mourinho! Maar hoe word je eigenlijk trainer?

Tactisch inzicht

Een eerste vereiste is natuurlijk dat je perfect op de hoogte bent van de spelregels van het voetbal. Buitenspel en de buitenspelval mogen voor jou geen geheimen hebben. Verder is het uiteraard belangrijk dat je over het nodige tactische inzicht beschikt. Je hebt kennis over de verschillende opstellingen en speltactieken van het moderne voetbal.

Motiveren!

Daarnaast ben je een intelligent iemand die iets weet over groepsdynamiek. Voetbal is immers een ploegsport! Je bent niet bang om voor een groep te spreken en durft belangrijke knopen doorhakken. Bijvoorbeeld over wie niet of wel speelt. Niet te onderschatten, is ook het psychologische aspect. Een bepaalde speler individueel begeleiden en motiveren is een belangrijk onderdeel van de opdracht.

Diploma en licentie

In de lagere amateurreeksen hoef je niet over een diploma of licentie te beschikken om als trainer aan de slag te mogen gaan. Voor de hogere reeksen stelt de KNVB de vereiste van een trainerslicentie. Dergelijke licentie wordt alleen uitgereikt als je over een trainersdiploma beschikt. Dit betekent dat je een erkende opleiding als trainer moet volgen. Wie een topclub wil trainen, moet een zogenaamde UEFA Pro Licentie hebben. Deze verplichting geldt voor zowel de hoofdcoach als de teammanager. De cursussen vinden plaats op Europees niveau en je krijgt les van grootheden als Sir Alex Ferguson, Bobby Robson en Fabio Capello.

Vooraleer het zover is, maak je best eerst werk van je eigen voetbalcarrière of het trainen van de jeugd van je plaatselijke voetbalclub!