Als wij het in Europa hebben over “football” dan denken wij vrijwel automatisch aan een balletje trappen. In Amerika is deze associatie niet zo evident. American football wordt namelijk voornamelijk met de handen gespeeld! We doen alvast een poging om de basisregels van deze voor ons vreemde sport uit te leggen.

Het spelconcept

Het Amerikaanse voetbal is een sport waarin twee teams van telkens elf spelers het op een rechthoekig veld, met aan de korte zijden twee doelpalen, tegen elkaar opnemen. american_footballHet aanvallende team dat balbezit heeft, probeert op te rukken naar de andere zijde door te lopen met de bal in de hand of deze aan een medespeler te passen. Het verdedigende team probeert dit te vermijden. Het doel van het spel is simpel: meer punten dan de tegenstander maken!

Het speelveld

Je zult ongetwijfeld wel al opgemerkt hebben dat het speelveld bij American football is opgedeeld in lijnen. Het voetbalveld is 100 yards lang en verdeeld in intervallen van telkens 5 yards. Op het einde van het speelveld vinden we de eindzones die het veld nog uitbreiden met 10 yards extra. Om een “touchdown” te scoren moeten de spelers met de bal deze eindzone bereiken.

Hoe wordt er gescoord?

Het puntensysteem is op het eerste zicht vrij ingewikkeld, toch in vergelijking met het ons zo vertrouwde voetbal. Er bestaan 5 verschillende manieren om te scoren:

  • Touchdown (6 punten): Met de bal de achterlijn bereiken of een bal aanpakken in de eindzone. Daarna heb je de mogelijkheid om een of twee extra punten te scoren.
  • Extra punt (1 punt): Na een touchdown de bal van op de 15 yardlijn tussen de twee doelpalen trappen.
  • Extra twee punten (2 punten): Na een touchdown vanop de 2 yardlijn de bal naar de eindzone brengen door te lopen of te passen.
  • Veldgoal (3 punten): De bal van op het veld in doel trappen.
  • Veiligheid (2 punten): Een speler met de bal in de eigen eindzone tackelen.

Niet eenvoudig als je het ons vraagt! Wij houden het persoonlijk toch liever bij ons geliefde voetbal!