bicicletaDe “bicicleta” of “la Chilena” is in onze contreien beter bekend als de “bicycle kick” of de omhaal. Je lichaam achterover werpen en met de ene voet voor de andere gestrekt achterwaarts met de rug naar de goal een doelpunt maken. Voetbalsterren als Maradona, Hugo Sanchez, Zlatan Ibrahimovic en zelfs Wayne Rooney hebben het ons voorgedaan, maar deze techniek is slechts weinigen gegeven.

Waar komt de bicicleta vandaan?

Tal van grote voetbalnaties eisen de oorsprong van de bicycle kick op. Voornaamste kandidaten zijn Italië, Brazilië, Chili en Peru. Volgens een populaire versie gaat de Chileense voetballer Ramon Unzaga met de eer lopen, die de beweging voor het eerst in 1914 op een voetbalveld tentoonspreidde.

In Peru is men het daar absoluut niet mee eens. Volgens de Peruanen hebben we hier te maken met een ordinair geval van plagiaat. Calloa – de grootste havenstad van Peru – zou integendeel de heimat van de bicicleta geweest zijn.

Verfijnd door de Brazilianen

Wie nu echt de eerste omhaal lukte op een voetbalveld zullen we wellicht nooit te weten komen. Wat we wel zeker weten, is dat de Brazilianen de techniek verder op punt stelden. Een van de meest begaafde uitvoerders van de omhaal is ongetwijfeld Pele. De Braziliaans spits is tot op de dag van vandaag de speler met de meeste geslaagde bicycle kicks op zijn naam.

De omhaal in het moderne voetbal

Een succesvolle bicycle kick breekt in het huidige voetbal steevast alle records van meest bekeken Youtube-filmpjes. Denken we maar aan de spectaculaire omhaal van Mario Gaspar tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Engeland en Spanje van 13 november 2015. Of de iets ouderen onder ons zullen zich de bicicleta van Marco Van Basten voor AC Milaan in de Europese wedstrijd van 25 november 1992 tegen Goteborg nog wel voor de geest kunnen halen.