Wil jij de volgende Ronaldo of Messi worden? Train dan 10.000 uren! De gemiddelde professionele voetballer heeft 10.000 uren getraind of voetbal gespeeld alvorens hij het wereldniveau bereikt. De sleutel tot succes is oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

10.000 uren 3 uur per dag of 20 uur per week x 10 jaar

Eender welke topvoetballer heeft er uren en uren training opzitten vooraleer hij de grasmat van een grote voetbalarena op wandelt. Op straat, thuis, in de tuin of op school, alles bij elkaar gaat het om meer dan 10.000 uur van toewijding en opperste concentratie. Neem nu Ronaldo. Het ondertussen tot god verheven dribbelwonder speelde in Madeira als kind de hele dag lang voetbal tot het ondergaan van de zon.

Groepstrainingen

football_trainingBij professionele voetbalclubs – toch bij de grootste der aarde – wordt er vrijwel dagelijks getraind. De spelers brengen elke dag minstens drie tot vier uur op de club door. In het midden van de week wordt er – als er tenminste geen Europees voetbal op het programma staat – doorgaans intensief in groep getraind. Wedstrijdsimulaties van 90 minuten zijn daarbij geen uitzondering. Deze groepstrainingen worden vaak afgewisseld met duurlopen in het park.

Doorgedreven individuele training en krachtoefeningen

De rest van de tijd wordt er individueel getraind. Professionele voetballers brengen uren in het krachthonk, op de loopband of op de fiets door. Daags na een wedstrijddag wordt er meestal gekozen voor een korte recuperatietraining. Zoals je ziet loopt het trainingsschema van 3 uur per dag ook tijdens de carrière van een voetballer gewoon door.

Voor wie dacht dat een professionele voetballer op zijn lauweren kan rusten, komt bedrogen uit. Een enkele vrije dag is bij vele topclubs geen uitzondering. Als je in de voetsporen van voetballegendes als Messi en Ronaldo wil treden, weet je wat je te doen staat: zweten, puffen, zwoegen en ploeteren, elke dag weer!