football_medicineHet antwoord op deze vraag is volmondig “ja”! Medische begeleiding is vandaag de dag belangrijker dan ooit, zelfs voor clubs uit de lagere reeksen. Daarom wordt vrijwel altijd een professionele arts en een team van kinesitherapeuten aangetrokken. Ook de aanwerving van dieetspecialisten die de voeding van de voetballers nauwgezet opvolgen, is geen uitzondering. De rol van de dokter begint eigenlijk al met de medische testen, nog voor de effectieve aankoop van de speler.

Conditie en gezondheid

Topsport is niet altijd even gezond. De taak van de ploegdokter is om de gezondheid van de spelers op te volgen en in te grijpen daar waar nodig. De fysiotherapeuten van de club maken voor elke speler een individueel trainingsschema op. Op die manier worden de sterren in de best mogelijk omstandigheden op het seizoen en op de volgende wedstrijd voorbereid. Onder het moto “genezen, is beter dan voorkomen” wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan het vermijden van blessures en fysieke ongemakken.

Revalidatie

Helaas zijn blessures in het moderne voetbal onvermijdelijk. Hier komen de kinesitherapeuten op het voorplan. De ploegdokter waakt erover dat de revalidatie in de beste omstandigheden verloopt en dat de speler de nodige rust krijgt. Een speler betekent voor een voetbalteam immers een belangrijke investering die zolang mogelijk moet meegaan.

Psychologische begeleiding

De laatste jaren trekken grote voetbalclubs ook meer en meer psychologen aan om hun spelers emotioneel te begeleiden. Heel wat voetballers hebben het moeilijk om met de druk en het succes om te gaan. De constante prestatiedruk zorgt bij heel wat spelers voor emotionele problemen. De psycholoog van de club krijgt dan ook geregeld voetballers op de sofa.

De professionele omkadering van een voetbalclub kan het verschil maken tussen kampioen spelen of net uit de boot vallen. Bij de grote clubs der aarde worden de sterren op een wetenschappelijke manier tot in de kleinste details medisch opgevolgd en bijgestuurd. Alleen op die manier ligt de Beker met de Grote Oren binnen handbereik!