football_historyVoetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld! Sommigen denken dat voetbal een kwestie van leven of dood is, maar het is eigenlijk nog veel ernstiger dan dat! Maar waar komt voetbal eigenlijk vandaan? Voetbal kent een lange en interessante geschiedenis. We nemen je mee op een reis in de tijd!

Een Engels balspel met Chinese roots

Het spelletje zoals we dat vandaag kennen werd geïntroduceerd in Engeland in het jaar 1170 en wordt in oude geschiedenisboeken cryptisch omschreven als “het spel van de bal”. Tegen een varkensblaas aantrappen was voor de jeugd toen het ideale tijdverdrijf!

Sommige aspecten van het voetbal kunnen echter teruggevonden worden in het China van de 3e eeuw voor Christus. Oude Chinese militaire handleidingen beschrijven een sport genaamd Tsu’ Chu waarbij de opponenten gebruik maakten van een lederen bal gevuld met veren en haar, die om een doelpunt te maken in een 9 meter boven de grond hangende goal gescoord moest worden.

Verboden op straat te voetballen!

In de beginjaren van het voetbal waren er nog geen scheidsrechters en geen strikte regels waaraan iedereen zich te houden had. Vele voetbalwedstrijden, waaraan soms wel tot 1000 spelers deelnamen, ontspoorden in bruut geweld en zelfs plunderingen. Dit leidde in Engeland in 1830 tot een verbod om op straat te voetballen. Wist je trouwens dat het tot het midden van de 19e eeuw nog toegelaten was om je handen te gebruiken?

Voetbal als onderdeel van de Europese cultuur

Naarmate het voetbal aan populariteit toenam, werden ook almaar strengere regels ontwikkeld en op punt gesteld. De verspreiding van het voetbal hebben we vooral aan de Britten te danken die in 1867 de eerste voetbalwedstrijd buiten Europa (in Argentinië) organiseerden. Sinds 1908 wordt voetbal ook officieel erkend als een Olympische Sport en in 1930 vond de eerste FIFA Wereldbeker plaats in Uruguay.